IMG_0816*

BELANGRIJKSTE REFERENTIES i.v.m. VOORONDERZOEKEN

Referenties betreffende volledige of gedeeltelijke vooronderzoeken met betrekking tot glasramen uit het openbaar kunstpatrimonium:

 • 1993
  Sint-Michielskathedraal te Brussel. Vooronderzoek betreffende de 16de, 17de en 19de-eeuwse glasramen. In assistentie voor J. Caen.

  1994
  Sint-Martinuskerk te Retie. Vooronderzoek met betrekking tot het glasraampatrimonium. In opdracht van architect Dhr. P. Gevers.

  1995
  Glaskunstcollectie Stedelijk Museum VanderKelen-Mertens, Leuven. Vooronderzoek en begeleiding, herinrichting en restauratie.

  1996
  Begijnhofkerk teHoogstraten. Materiaaltechnisch en kunsthistorisch vooronderzoek. I.O. Architectenbureau Van Boxel-Hectors-Van Laer.

  1997
  Sint-Ursulakerk te Lanaken. Vooronderzoek in opdracht van architect De Poorter.

  1998
  Sint-Margarethakerk, begijnhof Lier. Vooronderzoek met betrekking tot het glasraampatrimonium. In opdracht van het stadsbestuur van Lier.
  Begijnhofkerk te Hoogstraten. Toezichthouder in opdracht van Architectenbureau Van Boxel- Hectors-Van Laer i.v.m. restauratiewerkzaamheden aan de glas-in-loodramen.

  1999
  Sint-Martinusbasiliek, te Halle. Historisch, kunsthistorisch en materiaaltechnisch vooronderzoek van 22 panelen uit de 15de- en 4 panelen uit de 17de eeuw (i.s.m. met Aletta Rambaut).
  Sint-Monulfus en Gondulfuskerk, te Kaulille. Materiaaltechnisch en kunsthistorisch vooronderzoek van de glas- in-loodramen. Voor de architecten Spaes en Bertels.
  Sint-Martinuskerk, te St.-Martens-Lennik. Materiaaltechnisch en kunsthistorisch vooronderzoek van de glas-in- loodramen. Voor het architectenbureau PAJO-plan.
  Sint-Laurentiuskerk, te Bocholt. Materiaaltechnisch en kunsthistorisch vooronderzoek van de glas-in-loodramen. Voor de arch. Spaes en Bertels.

  2000
  Onze-Lieve-Vrouw-Basiliek te Scherpenheuvel. Materiaaltechnisch en kunsthistorisch vooronderzoek van de glas-in-loodramen. In opdacht van de kerkfabriek voor architectenbureau Verspreewen.
  Sint-Martinuskerk, te Pepingen. Materiaaltechnisch en kunsthistorisch vooronderzoek van de glas-in-loodramen. Voor het architectenbureau PAJO-plan.
  Sint Lambertuskerk, te Beerse. Materiaaltechnisch en kunsthistorisch vooronderzoek van de glas-in-loodramen. Voor het architect Diederik Nagels.
  Sint-Michielskerk, te Bree. Materiaaltechnisch en kunsthistorisch vooronderzoek van de glas-in-loodramen. Voor het architect Erik Martens.

  2001
  Heilige-Kruisverheffingskerk, te Wenduine. Materiaaltechnisch en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen. Voor het architect Roger Catteau.
  Sint-Pieter en Sint-Guidokerk, te Anderlecht. Vooronderzoek, werfopvolging en -begeleiding restauratiebehandeling koorramen (15de, 16de en 19de eeuw). In opdracht van Monumenten&Landschappen, Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

  2002
  Sint-Martinusbasiliek, te Halle. Onderzoek van de glas-in-loodpanelen uit het tabernakel van het Mone-altaar (1533). Onderzoek in opdracht van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK).

  2003
  Sint-Pieter en Pauluskerk te Sint-Pieters-Leeuw. Vooronderzoek, werfopvolging en -begeleiding restauratiebehandeling koorramen (19de en 20ste eeuw). In opdracht van het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Leeuw en Dhr. Arch. K. Breda.
  Sint-Pieterskerk te Sint-Truiden. Materiaaltechnisch en kunsthistorisch vooronderzoek van de 5 glas-in-loodramen uit de oostgevel. In opdracht voor de betrokken kerkfabriek.
  Sint-Pieterskerk te Mazenzele (Opwijk). Vooronderzoek, restauratiebehandeling koorramen (19de- en 20ste eeuw). In opdracht van het gemeentebestuur van Opwijk en Dhr. Arch. H. Cornelis.
  Strokapel te Ramsel (Herselt).Vooronderzoek restauratiebehandeling glas-in-loodramen (20ste eeuw). In opdracht van het gemeentebestuur van Herselt en Dhr. Arch. B. Wachters.
  S
  int-Pieter en Catharinakerk te Wakken (Dentergem). Materiaaltechnisch en kunsthistorisch vooronderzoek van de koorramen. In opdracht voor architect H. Davans.
  Heilige-Hartkerk te Lier. Vooronderzoek restauratiebehandeling glas-in-loodramen (20st eeuw). In opdracht van het Architectenbureau J. Berteloot.

  2004
  Sint-Stefanuskerk te Millen (Riemst). Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (19de eeuw. In opdracht van de kerkfabriek, i.s.m. Arch. R. Dielen.
  Sint-Servaeskerk te Diepenbeek. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (19de eeuw), opvolging van de volledige aanbestedings- en uitvoeringsfase. In opdracht van de kerkfabriek, i.s.m. Arch. K. Breda.
  St.-Monulfus en Gondulfuskerk te Sint-Huibrechts-Lille. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (19de eeuw), opvolging van de volledige aanbestedings- en uitvoeringsfase. In een team met de architecten Bertels&Spaes.
  Sint-Pieter en Sint-Guidokerk (fase 3), te Anderlecht. Vooronderzoek, werfopvolging en -begeleiding restauratiebehandeling koorramen (19de eeuw). In opdracht van de gemeente Anderlecht i.s.m. met Arch. G. Piron.
  Vredegerecht te Anderlecht. Vooronderzoek 19de-eeuwse glasramen. In opdracht van de gemeente Anderlecht.
  Sint-Ursulakerk te Kleine-Brogel. Vooronderzoek 19de- en 20ste-eeuwse glasramen. In opdracht van de kerkfabriek Sint-Ursula.
  Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart te Zottegem. Vooronderzoek 19de-eeuwse glasramen. In opdracht van de kerkfabriek en Arch. Anno.

  2005
  Sint-Pieter en Pauwelkerk te Mol. Vooronderzoek 20ste-eeuwse glasramen. In opdracht van de gemeente Mol en Arch. Cornelis.
  Onze-Lieve-Vrouwkerk te Vosselaar. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (19de eeuw). In opdracht van de kerkfabriek, i.s.m. Arch. Van Deun.
  Villa Martitza te Oostende. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek 20ste-eeuws eclectisch ensemble glas-in-loodramen. In opdracht van Johan Grootaers (A.M. Consult).
  Sint-Stephanuskerk te ‘S Herenelderen. Vooronderzoek van de glasramen (Her)ontdekking van verloren gewaande originele 16de-eeuwse glas-in-lood velden in de koorramen van de kerk. Vaststellingen en te nemen opties werden voorgelegd aan een groep deskundigen bestaande uit leden van het Vlaams en Nationaal comité van het Corpus Vitrearum Medii Aevi.en Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium. Bijsturen van het lopende dossier in functie van deze nieuwe bevindingen. In opdracht van de kerkfabriek, i.s.m. Arch. M. Janssen.
  Sint-Genovevakerk te Steenhuffel. Materiaaltechnisch vooronderzoek van de niet-gebrandschilderde glasramen uit het koor. In opdracht van de gemeente Londerzeel.

  2006
  Sint-Martinuskerk te Meise. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (19de eeuw). In opdracht van de gemeente Meise.
  Sint-Pieterskerk te Leerbeek. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (19de eeuw). In opdracht van de gemeente Gooik, i.s.m. Arch. Herman Cornelis.
  Sint-Niklaaskerk te Gooik. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (19de eeuw). In opdracht van de gemeente Gooik, i.s.m. Arch. Herman Cornelis.
  Protestantse kerk "De Brabantse Olijfberg" te Antwerpen. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (19de eeuw). In opdracht van de stad Antwerpen. in een onderzoeksteam o.l.v. Arch. Rudi Mertens.
  Sint-Jan-Baptistkerk te Werchter. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (19de en 20ste eeuw). In opdracht van de gemeente Rotselaar,i.s.m. Architect Timmerman (bureau Lauvreysen)
  Sint-Jan-Baptistkerk te Wiekevorst. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (19de en 20ste eeuw). In opdracht van de gemeente Heist-op-den-Berg, i.s.m. architect J. Frateur.

  2007
  Sint-Pauluskerk te Vollezele (Galmaarden). Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (19de en 20ste eeuw). In opdracht van Johan Grootaers (A.M. Consult).
  Sint-Boniface Anglican Church te Antwerpen. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (20ste eeuw). In opdracht van Arch. Rutger Steenmeijer.
  Sint-Pieterskerk te Elen (Dilsen-Stokkem). Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (19de eeuw). In opdracht van de kerkfabriek, i.s.m Arch. Karel Breda.
  Heilige-Ritakapel, kasteel Sipernau te Elen-Sipernau (Dilsen-Stokkem). Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (19de eeuw). In opdracht van de kerkfabriek Sint-Pieter (Elen), i.s.m Arch. Karel Breda.
  Sint-Jan-de-Doperkerk, te Ossel (Merchtem). Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (vroeg 20ste eeuw). In opdracht van de kerkfabriek, i.s.m Arch. Edith Vermeiren.
  Sint-Jozefkerk te Sint-Niklaas. Onderhoudscontrole en rapportering m.b.t. de glasramen (19de eeuw), in opdracht van de kerkfabriek. Dossier opgevolgd door Mevr. L. Wylleman, Monumenten & Landschappen Oost-Vlaanderen en Dhr. J. Van Damme, Monumentenzorg Oost-Vlaanderen.
  Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Pieter en Petruskerk te Waasmunster. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (19de eeuw) in opdracht van Arch. Karel Breda. Dossier opgevolgd door Mevr. L. Wylleman, Monumenten & Landschappen Oost-Vlaanderen. (In uitvoering)
  Sint-Walburgiskerk te Antwerpen. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen naar ontwerp van Eugène Yoors (20ste eeuw). Opdracht voor de kerkfariek In een onderzoeksteam o.l.v. Arch. Monique Stoop. Dossier opgevolgd door Mevr. Manderyck, Monumenten & Landschappen – Antwerpen.
  Sint-Martinusbasiliek te Halle. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de gebrandschilderde glasramen uit het koor, de kapellen en de zijbeuken (15de-19de en 20ste eeuw). Leidinggevend architect Karel Breda. Dossier opgevolgd door de dienst Monumenten en Landschappen, Vlaams-Brabant.

  2008
  Sint-Jozefkerk te Relst (Kampenhout). Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (1ste kwart 20ste eeuw). Bouwheer: gemeente Kampenhout.
  Sint-Catharinakerk te Stabroek. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (19de eeuw). In opdracht van Architectenbureau Mertens, Stabroek. Bouwheer: Gemeentebestuur Stabroek.
  Sint-Jacobus-de-Meerderekerk te Kapellen. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (19de eeuw). In opdracht van Arch. Rutger Steenmeijer, Antwerpen. Bouwheer: Kerkfabriek Sint-Jacobus-de-Meerdere. Dossier opgevolgd door de dienst Monumenten en Landschappen, Antwerpen.
  Sint-Barbarakerk te Eisden (Tuinwijk). Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (20ste eeuw). Bouwheer: Kerkfabriek Sint-Barbara. Dossier opgevolgd door de dienst Monumenten en Landschappen, Limburg
  Sint-Salvatorkathedraal te Brugge. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (16de- en 19de eeuw). In samenwerking met de architecten Luc Vermeersch, Piet Viérin en Antoine Dugardyn, Brugge. Bouwheer: Provincie West-Vlaanderen. Dossier opgevolgd door de dienst Monumenten en Landschappen West-Vlaanderen

  2009
  Heilig-Kruiskerk te Turnhout (Begijnhofkerk), Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (19de eeuw). In opdracht van de stad Halle. In samenwerking met Arch. Herman Cornelis. Dossier opgevolgd door Mevr. Manderyck van de dienst Onroerend Erfgoed - Antwerpen.
  Sint-Rochuskerk te Halle, Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (20ste eeuw). In opdracht van de stad Halle. In een onderzoeksteam o.l.v. Arch. Herman Cornelis. Dossier opgevolgd door de dienst Onroerend Erfgoed, Vlaams-Brabant
  Onze-Lieve-Vrouwkathedraal te Antwerpen. Materiaaltechnisch- en beperkt kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen uit de zijbeuken (16de, 17de en 19de eeuw). In opdracht van Arch. Rutgher Steenmeijer. Bouwheer Provincie Antwerpen. Dossier opgevolgd door Mevr. Manderyck van de dienst Onroerend Erfgoed - Antwerpen.
  Sint-Gummariskerk te Lier, Materiaaltechnisch- en beperkt kunsthistorisch vooronderzoek van het transeptraam zuidzijde. In opdracht van Arch. Hubert Mertens. Bouwheer Stad Lier. Dossier opgevolgd door Mevr. Manderyck van de dienst Onroerend Erfgoed - Antwerpen.
  Sint-Salvatorkerk te Wieze. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen. In opdracht van Examino. Dossier opgevolgd door de dienst Onroerend Erfgoed – Oost-Vlaanderen.
  Onze-Lieve-Vrouw-ter-Poelkerk te Tienen. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (20ste eeuw). In opdracht van de stad Oudenaarde. In een onderzoeksteam o.l.v. Arch. Karel Breda. Dossier opgevolgd door de dienst Onroerend Erfgoed – Vlaams-Brabant.

  2010
  Sint-Martinuskerk te Strijtem. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (19de eeuw). In opdracht van de kerkfabriek en in samenwerking met Arch. Herman Cornelis. Dossier opgevolgd door Hilde Thibaut, dienst Onroerend Erfgoed, Vlaams-Brabant.
  Sint-Niklaaskerk te Drogenbos. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (20ste eeuw). In een onderzoeksteam o.l.v. Arch. Karel Breda. Opdrachtgever: gemeente Drogenbos. Dossier opgevolgd door Hilde Thibaut van de dienst Onroerend Erfgoed – Vlaams-Brabant.
  Onze-Lieve-Vrouwkerk te Gaasbeek. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (19de eeuw). In opdracht van de kerkfabriek. In een onderzoeksteam o.l.v. Arch. Herman Cornelis. Dossier opgevolgd door Hilde Thibaut, dienst Onroerend Erfgoed, Vlaams-Brabant.
  Sint-Gummariskerk te Lier, Materiaaltechnisch- en beperkt kunsthistorisch vooronderzoek van raam 16Z. In opdracht van Arch. Hubert Mertens. Bouwheer Stad Lier. Dossier opgevolgd door Mevr. Manderyck van de dienst Onroerend Erfgoed - Antwerpen.
  Abdij van Park te Heverlee. Materiaaltechnisch onderzoek en advies pandgang westvleugel. Opdrachtgever: Arch. Piet Stevens.

  2011
  Sint-Walburgiskerk te Oudenaarde. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (19de eeuw). In opdracht van de stad Oudenaarde. In een onderzoeksteam o.l.v. Arch. Herman Cornelis. Dossier opgevolgd door de dienst Onroerend Erfgoed – Oost vlaanderen.
  Sint-Catharinakerk te Zuurbemde. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (19de eeuw). In opdracht van de gemeente Glabbeek. In samenwerking met Arch. J-L Janssens. Dossier opgevolgd door de dienst Onroerend Erfgoed – Vlaams-Brabant.
  Museum Vleeshuis te Antwerpen. Advies mbt glas-in-lood en aangepaste beschermende glastechnische ingrepen in functie van de museumcollectie (o.a. UV-werende maatregelen). Opdrachtgever: ORIGIN Architecture & Engineering (Arch. Philippe Lemineur)
  Onze-Lieve-Vrouwkerk te Aarschot. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (19de-20ste eeuw). In opdracht van het kerkbestuur. In samenwerking met Architectenbureau Macken&Macken. Dossier opgevolgd door de dienst Onroerend Erfgoed – Vlaams-Brabant.
  Minderbroederklooster te Sint-Truiden. Advies pandgang met medaillons 16de-, 17de- en 19de-eeuw. Opdrachtgever: conservator Kristina Anciaux
  Sint-Andries-en-Sint-Annakerk te Sint-Andries-Brugge. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (19de-20ste eeuw). In opdracht van het kerkbestuur. In samenwerking met Architectenbureau Peter Goes. Dossier opgevolgd door Ruimte & Erfgoed – West-Vlaanderen.

  2012
  Sint-Monulfus en Gondulfus te Maasmechelen. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (vroeg 20ste-eeuw). In opdracht van het kerkbestuur. In samenwerking met Arch Rozemarijn Bormans. Dossier opgevolgd door Ruimte & Erfgoed – Limburg.
  Sint-Niklaaskerk te Leest. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (begin 20ste eeuw). In opdracht van de kerkfabriek. In een onderzoeksteam o.l.v. Arch. Herman Cornelis. Dossier opgevolgd door de dienst Onroerend Erfgoed – Antwerpen en de dienst Monumentenzorg van de stad Mechelen.
  Sint-Salvatorkathedraal te Brugge. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van het 16de-eeuws Sint-Barbararaam. In samenwerking met de architecten Luc Vermeersch, Piet Viérin en Antoine Dugardyn, Brugge. Bouwheer: Provincie West-Vlaanderen. Dossier opgevolgd door Ruimte & Erfgoed – West-Vlaanderen.
  Sint-Lambertuskerk te Westerlo. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (19de eeuw). In opdracht van architect Patrick Vanroy.
  Sint-Gummariskerk te Lier. Materiaaltechnisch- en beperkt kunsthistorisch vooronderzoek van ramen 22N en 23N. In opdracht van Arch. Hubert Mertens. Bouwheer Stad Lier. Dossier opgevolgd door Mevr. Manderyck van Ruimte & Erfgoed- Antwerpen.

  2013
  Sint-Pieter en Pauluskerk te Sint-Pieters-Leeuw. Vooronderzoek transeptramen (begin 20ste eeuw). In opdracht van Architect Karel Breda. Dossier opgevolgd door de dienst Onroerend Erfgoed, Vlaams-Brabant
  Minderbroederklooster te Sint-Truiden . Onderzoek, opmaak behandeling- en prioriteitenplan medaillons 16de-, 17de- en 19de-eeuw uit de pandgang. Opdrachtgever: Pater Gardiaan van de Minderbroeders.
  Onze-Lieve-Vrouw van Gedurige Bijstand te Sint-Mariaburg (Ekeren) . Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (20ste eeuw). In opdracht van de kerkfabriek. In samenwerking met Arch Fred Vergauwen (Groep INFRABO).
  Sint-Jan-in-de-Oliekerk te Vremde. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (19de eeuw). In opdracht van de gemeente Boechout. In een onderzoeksteam o.l.v. Arch. Herman Cornelis (PajoPlan). Dossier opgevolgd door de dienst Onroerend Erfgoed – Antwerpen
  Mater Salvatorisintituut - Kapellen. Historisch- en kunsthistorisch onderzoek van het glasraam uit de kapel (begin 20ste eeuw). In opdracht van de schooldirectie.

  2014
  Sint-Niklaaskerk te Willebroek. Vooronderzoek transeptramen (begin 20ste eeuw). In opdracht van Architect Raf De Saeger. Dossier opgevolgd door de dienst Onroerend Erfgoed, Antwerpen.
  Sint-Martinuskerk te Meise. Her-invertarisering, opmaak geactualiseerde schadebepaling en opmaak aangepaste lastenboeken. Opdrachtgevend bestuur: Gemeente Meise. Dossier opgevolgd door de dienst Onroerend Erfgoed – Vlaams-Brabant.
  Directeurswoning steenkoolmijn Zwartberg - Genk. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van het glas-inlood, glazen bouwstenen en spiegelpartijen (20ste eeuw). In opdracht van studiebureau C&C Fexer.

  2015
  Sint-Martinuskerk te Aalst (fase V). Vooronderzoek volledige glasraampatrimonium van de kerk (19de en 20ste eeuw). In samenwerking met Architect Karel Breda en in opdracht van de stad Aalst. Dossier opgevolgd door de dienst Onroerend Erfgoed, Oost-Vlaanderen.
  Hollands College, te Leuven. Beknopt onderzoek en advies met betrekking tot het glas-in-lood uit de kapel. Opdrachtgevers: Johan Grootaers en Studio Roma.
  Martinuskerk te Aalst (fase VI). Vooronderzoek volledige glasraampatrimonium van de kerk (19de en 20ste eeuw). In samenwerking met Architect Karel Breda en in opdracht van de stad Aalst. Dossier opgevolgd door de dienst Onroerend Erfgoed, Oost-Vlaanderen.

  2016
  Sint-Jozefkerk te Liezele. Vooronderzoek volledige glasraampatrimonium van de kerk (20ste eeuw). In opdracht van de kerkfabriek.
  Abdij Park te Heverlee. Onderzoek en advies met betrekking tot het glas-in-lood in de 17de- en 18de eeuwse oostelijke vleugel van het abdijcomplex. Opdrachtgevers: Johan Grootaers en Studio Roma.
  Anatomisch theater te Leuven. Beknopt onderzoek en advies met betrekking tot het glas-in-lood en de 18de eeuwse raamconstructies. Opdrachtgevers: Johan Grootaers en KULeuven.

  2017
  Privéwoning, Mutsaardstraat - Antwerpen. Beknopt onderzoek en advies met betrekking tot het 19de-eeuws glas en glas-in-lood. Opdrachtgever: Johan Grootaers.
  Sint-Martinuskerk – Aalst (fase VII). Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (19de- en 20ste eeuw). In opdracht van de stad Aalst, in samenwerking met Architectenbureau Karel Breda. Dossier opgevolgd door de dienst Onroerend Erfgoed – Oost-Vlaanderen.
  Kasteel Hogemeyer - Kortenaken. Onderzoek en advies met betrekking tot de reconstructie van het glas-in-lood in de kasteelkapel. Opdrachtgever: Johan Grootaers, in samenwerking met architect Pieter Vandenhout
  Stadhuis – Antwerpen. Beknopt onderzoek en conservatie- en restauratieadvies met betrekking tot het glas-in-lood. Opdrachtgever: ORIGIN Architecture & Engineering
  Villa Servais - Halle. Advies met betrekking tot het 19de-eeuws glas en glas-in-lood. Opdrachtgever: Johan Grootaers, in samenwerking met HELON architecten

  2018
  Sint-Andrieskerk – Antwerpen. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van 52 glasramen (19de en 20ste eeuw). In opdracht van Maatwerk Architecten (Rudi Mertens). Bouwheer Stad Antwerpen. Dossier opgevolgd door de Erfgoedcel van de stad Antwerpen en het agentschap Onroerend Erfgoed – Antwerpen.
  Sint-Martinuskerk - Aalst (Fase VIII). Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (19de en 20ste eeuw). In opdracht van de stad Aalst, in samenwerking met Architectenbureau Karel Breda. Dossier opgevolgd door de Erfgoedcel van de stad Aalst en de dienst Onroerend Erfgoed – Oost-Vlaanderen.
  Knechtjeshuis – Paardenmarkt, Antwerpen. Materiaaltechnisch vooronderzoek van de glas-in-lood. Opdrachtgever: Universiteit Antwerpen & Johan Grootaers, in samenwerking met Maatwerk Architecten.
  Sint-Jozefkerk – Niel (Hellegat). Materiaaltechnisch vooronderzoek van de glas-in-lood. Opdrachtgever: Gemeente Niel.
  Besloten Hofjes, stad Mechelen. Begeleiding en advies montage en demontage historisch beschermglas. Opdrachtgever: Stad Mechelen, in samenwerking met het restauratieteam olv Joke Vandermeersch.

  2019
  Privéwoning– Rijselstraat 66, Menen. Materiaaltechnisch- en kunsthistorische duiding van de glasramen (19de en 20ste eeuw). In opdracht van Johan Grootaers Erfgoedexpertise voor B&V Project (Poperingen).
  Begijnhof, Wezenstraat 7 –Lier. Uitwerken van een voorstel met betrekking tot indeling/raamtype/beglazing. Opdrachtgever: Johan Grootaers Erfgoedexpertise, in samenwerking met Studio Roma.
  Stadhuis – Antwerpen. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch onderzoek en opstellen van een advies mbt een origineel 16de-eeuws glas-in-lood in origineel schrijnwerk. In opdracht van de stad Antwerpen in samenwerking met ORIGIN-architecten. Dossier opgevolgd door de Erfgoedcel van de stad Antwerpen en het agentschap Onroerend Erfgoed – Antwerpen.
  Sint-Elisabethkerk – Schaarbeek. Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (19de en 20ste eeuw). In opdracht van de gemeente Schaarbeek, in samenwerking met Perspectiv Architecten.

  2020
  Sint-Martinuskerk – Aalst (fase IX). Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (19de en 20ste eeuw). In opdracht van de stad Aalst, in samenwerking met Perspectiv Architecte. Dossier opgevolgd door de Erfgoedcel van de stad Aalst en de dienst Onroerend Erfgoed – Oost-Vlaanderen
  Sint-Augustinuskerk – Beert. Opmaken van een inventaris mbt het glas-in-lood-patrimonium van de kerk. Opdrachtgever: Johan Grootaers en de kerkfabriek Sint-Augustinus.
  Sint-Martinuskerk – Aalst (fase X). Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (19de en 20ste eeuw). In opdracht van de stad Aalst, in samenwerking met Perspectiv Architecten. Dossier opgevolgd door de Erfgoedcel van de stad Aalst en de dienst Onroerend Erfgoed – Oost-Vlaanderen.
  Paulinenklooster – Kortrijk. Uitwerken van een behandelingsvoorstel en een prijsraming mbt tot het glas-in-lood uit de kloosterkapel. Opdrachtgever: Johan Grootaers Erfgoedexpertise, in samenwerking met Lens°ass architecten en Group Immogra
  Onze-Lieve-Vrouwkerk te Vosselaar. Update Materiaaltechnisch- en kunsthistorisch vooronderzoek van de glasramen (19de eeuw). In opdracht van Arch. Van Deun. Dossier opgevolgd door de Erfgoedcel van de stad Antwerpen en het agentschap Onroerend Erfgoed – Antwerpen.
  Kasteel Terlinden – Aalst. Uitwerken van een restauratievoorstel met betrekking tot indeling/raamtype/beglazing. Opdrachtgever: Johan Grootaers Erfgoedexpertise.  LOPENDE:
  ...